Zijn fatbikes verzekerbaar?

Volgens de wet vallen elektrische (bak)fietsen en fatbikes onder de categorie ‘gewone fiets’. Dit betekent dat iedereen, jong en oud, op een fatbike mag rijden. Er is dus geen minimumleeftijd, geen helmplicht en ook geen verzekeringsplicht. Een fatbike valt wel alleen in de categorie ‘gewone fiets’ als hij voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets. Dat betekent een trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur. En een elektromotor met een vermogen van maximaal 250 watt.
Een fatbike die voldoet aan de kenmerken van een elektrische fiets valt onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Daarmee is schade die je toebrengt aan een ander verzekerd. Omdat een AVP niet verplicht is, heeft niet iedereen zo’n verzekering. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor gemotoriseerde voertuigen zoals bromfietsen en auto’s is wel verplicht. Een fatbike verzekeren tegen diefstal en schade aan het voertuig zelf doe je met een fietsverzekering.
Is een opgevoerde fatbike verzekerd? Het korte antwoord is 'nee'. En hoe zit het met de aansprakelijkheid? Meer informatie over fatbikes en verzekeren, vindt u op de website van het verbond