Prijs nieuwbouwwoning stijgt minder snel

Dit was het derde kwartaal op rij dat er een stijging in de hoeveelheid verkochte nieuwbouwwoningen te zien was, ten opzichte van het jaar ervoor. In de zes jaren ervoor was er juist een daling, aldus het CBS. Van bestaande woningen werden er ook meer verkocht: dat aantal steeg met 7,7 procent. 
De stijging van de verkoop van nieuwbouwwoningen wordt vermoedelijk vooral veroorzaakt door de gestegen lonen, daardoor kunnen mensen meer geld lenen. En dan liggen ook de relatief dure nieuwbouwwoningen eerder binnen bereik. Daarnaast is het aanbod op de bestaande koopwoningmarkt beperkt. 
De prijs van nieuw gebouwde huizen nam een klein beetje toe: 0,2 procent. Dit is het vierde jaar op rij waarin de prijsstijging van nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal onder de 5 procent ligt. Gemiddeld kwam die prijs het afgelopen kwartaal neer op 479.000 euro.
Bestaande koopwoningen zijn in absolute zin gemiddeld iets goedkoper met 441.000 euro. Maar de prijs daarvan neemt meer toe dan bij nieuw gebouwde koopwoningen. Vergeleken met een jaar eerder was die prijs 8,6 procent hoger.